Veterinär Eva Heger tar emot när Ceva kommer på besök hos Kattens Veterinär i skånska Kävlinge. Eva visar oss runt i de fina lokalerna på sin klinik efter arbetsveckans slut. Här, mellan Lund och Eslöv, har hon etablerat en mottagning enbart för katter. Hos Kattens Veterinär tar Eva och två veterinärkollegor emot katter och deras ägare från stora delar av Skåne - med kattägare som ser en lugn och trygg kattklinik som en stor fördel.
Välutrustad mottagning
Kattens Veterinär erbjuder allt från förebyggande vård till kirurgi och tandvård. På kliniken finns röntgen och ultraljud, men ingen stationär vård. Förutom veterinärerna finns fyra sköterskor, alla med kattkunskap främst genom ISFM (International Society of Feline Medicine). Kliniken är också inredd för att skapa en avstressande miljö för katterna, bland annat genom höga avställningsplatser för burarna och Feliway doftavgivare i samtliga rum.
Den medicinska gåtan
Varför har Eva valt att specialisera sig på kattens vård och sjukdomar?
"Jag fascineras av detektivarbetet", skrattar Eva. Hon menar att det är så mycket svårare att diagnostisera katt, eftersom många av de kroniska sjukdomarna, som njursvikt, tandproblem, diabetes och artros, kommer smygande utan att djuret uppvisar några konkreta symptom. Har man dessutom flera katter lägger man kanske inte märke till om en av individerna dricker mer, inte sköter pälsen lika omsorgsfullt eller har minskad matlust. Katten visar inte heller att den har ont.
Den viktiga rutinundersökningen
"Alla katter bör rutinundersökas årligen", anser Eva. Det är viktigt framför allt med tanke på att katten inte visar när den är sjuk eller har ont. I takt med att kattens status ökar har det nu blivit vanligare att man som kattägare inser vikten av regelbundna veterinärbesök. Det som kanske hindrar är att katten och kattägaren har haft dåliga erfarenheter av mottagningar som inte anpassats för katt.
Eva rekommenderar sina kattägare att låta göra en allmän undersökning vid vaccinationstillfället, då man också pratar kost, vikt och allmänt handhavande.
"När kattägarna ser hur lugnt och stressfritt veterinärbesöket faktiskt kan vara, känner de sig lättade och blir dessutom beredda att åka längre", förklarar Eva.
Kunskap och goda råd
Som kattveterinär har Eva upplevt att en stor del av kattägarna saknar den typen av kunskap som hundägare ofta redan har vid valpköpet.
"Många katter flyttar bara in och så är man kattägare. Kattens självständighet gör att man kanske tror att den klarar sig själv, vilket ju naturligtvis inte stämmer", säger Eva.
Därför finns också ett informationsbehov, något som Eva arbetat konkret med under många år. Hon har samlat en del av sin gedigna erfarenhet i en bok för kattägare, Min Skatt. Boken har nu producerats i samarbete med Ceva.